Povinná četba, která stojí za to

Ahojky, jak se máte? :) Užíváte si pořádně prázdniny? :) A máte brigádu, nebo nějaké jiné plány? A já okamžitě přestanu, tohle až moc připomíná křížový výslech :D
Já se mám dobře, tenhle víkend byl skvělej a teď (neděle) doháním jak čtení, tak filmy i psaní, protože mám příští týden odpolední a to většinou vůbec nic nestíhám :D.
Pegina (náš pes), na tom poslední dobou vůbec nebyla dobře a fakt jsem se bála, ale dostala prášky a teď je jí zase dobře, dokonce je hyperaktivnější než kdy dřív, takže jsem za ní vážně šťastná a včera jsme s ní vyrazili na procházku do hospody. Utekla a vrátila se až o půl hodiny dýl, takže tak jsme poznali, že je jí líp než dřív :D. Takže moje dny jsou ihned lepší a veselejší :).
Currently watching: Král Artuš: Legenda o meči -. soooooo freaking goood :3

Náš seznam, ze kterého jsme si mohli vybrat byl docela rozsáhlý a vyskytovaly se tam i dobré kousky. Popravdě všechno jsem si vybírala podle toho, jestli mě zaujal děj nebo jak je to krátký :D. Moje nejdelší kniha na seznamu byla asi Pýcha a předsudek a to jsem ani nebrala jako povinnou četbu, sooo :D. Takže to je podle mě první trik, vybrat si to nejlehčí a nejkratší :D.
Ten druhý je poslouchat v hodinách, když se bavíte o ději. U maturity jsem všechno věděla jenom díky tomu, jak naše třídní dokázala o knížkách povídat. Důležitý taky je rozdělit si ve třídě síly,tohle platí na všechny maturitní otázky, prostě zjistěte, kdo je na co lepší a rozdělit si práci. My měli společný chat, kde jsme si posílali jenom otázky :D.
Ale teď zpátky k četbě, AUDIOKNIHY! Já začala, i přesto, co jsem sama sobě nalhávala, číst víc jako polovinu věcí až ve čtvrťáku :D. Což není moc času. A jelikož jsem cestovala každý pátek a neděli víc jak dvě hodiny, audioknihy byli ideální volba. Stahovala jsem si je, nebo půjčovala z knihovny. A zjistila jsem, že si některé ty knihy užívám víc, když mi je někdo předčítá. Dole se zmíním, které jsem četla a které poslouchala a jak to celé čtení ovlivnilo. Taky jsem díky audioknihám začala chodit víc ven, chodila jsem třeba hodinu jenom abych to doposlouchala. A taky jsem si začala malovat :D. Vážně jsem si poslouchání knih moc oblíbila a hodlám to využít do budoucnosti na další čtení klasik.
A teď už k mému seznamu knih. A také upozorňuju, že nejlepší neznamená nejlehčí. Samozřejmě že nejlehčí je si vytáhnout Romea a Julii, protože to znáte i bez toho, aby jste to četli, ale třeba mně se ta knížka vůbec nelíbila :(

Romeo a Julie: William Shakespeare - 3/5
Lakomec: Moliére - 4/5
Revizor: Nikolaj Vasiljevič Gogol - 4/5
Strakonický dudák: Josef Kajetán Tyl - 3,5/5
Král Lávra: Karel Havlíček Borovský - 3,5/5
Velký Gatsby: Francis Scott Fitzgerald - 5/5
Malý princ: Antoine de Saint Exupéry - 5/5
Krysař: Viktor Dyk - 3,5/5
O myších a lidech: John Steinbeck - 5/5
Obraz Doriana Graye - 4/5
Pýcha a předsudek: Jane Austen - 5/5
Pygmalión: George Bernard Shaw - 4/5
Farma zvířat: George Orwell - 5/5
Smrt krásných srnců: Ota Pavel - 5/5
Havran: Edgar Alan Poe - 4/5
Romeo, Julie a tma: Jan Otčenášek - 3/5
Petr a Lucie: Romain Rolland - 5/5
Kdo chytá v žitě: Jerome David Sallinger - 2/5
Báječná léta pod psa: Michal Viewegh -5/5
Bílá nemoc: Karel Čapek - 4/5

Pýcha a předsudek - Jane Austenová
Knížku jsem si chtěla přečíst už dlouho, protože mě zajímalo, co to na té Jane vlastně je. A doteď to neumím pořádně popsat, ale její styl jsem si zamilovala. Její postavy byli tak strašně realistické, i na dnešní dobu. Děj se sice odehrává v její době, ale lidské povahy se ani za ty století nezměnily, takže to nádherně sedí i na dnešní dobu. A zamilovala jsem se do Elizabeth. Kašlu na nějakýho Darcyho, Elizabeth je moje spřízněná duše. Je tak chytrá a čte a jde si za svým, i když je někdy tvrdohlavá. Rozhodně jen tak nesklopí hlavu kdy jde o její život a  její svobodu. Miluju jak se dokáže vzepřít. ¨
Knížka se ani nečetla jako povinná četba, je to svým způsobem obyčejný román, proto se čte vážně dobře. A je to vtipné a pořád se tam něco děje, takže jsem se při čtení rozhodně nenudila. Četla jsem to v létě a musím říct, že je to na to období jak dělané. Nemůžu se dočkat až se pustím do jejích dalších děl.  

Velký Gatsby - F.S.Fitzgerald
Než jsem se do toho pustila, v podstatě jsem ani nevěděla o čem to je. Ale chtěla jsem si pustit film (protože Leo) a tak jsem si řekla, že si to rovnou i přečtu když už to můžu využít k maturitě. A rozhodně nelituju. Stejně jako u Pýchy a předsudku se autorovi povedlo skvěle vystihnout lidskou povahu. Hlavně teda ty špatné vlastnosti. A něco na tom je tak strašně zajímavé. Miluju zkoumat svět, který vlastně už neexistuje, očima autorů, kteří v té době žili. A doba popsaná v Gatsbym mě fascinovala. Gatsby mě fascinoval. On byl přesně ten typ postavy, kterou si zamilujete, ale nemusí to nutně znamenat, že je to dobrý člověk a že udělal všechno správně. A když si i v knížce budete jako Gatsbyho představovat Lea, myslím, že se vám to bude líbit. Zase mi nepřišlo, že jde o povinnou četbu. Lehce se to četlo, mělo to zajímavý děj i postavy. Taky se těším na Fitzgeraldova další díla.

Malý princ - A.d. Exupéry
Tak strašně mě štve, že jsem se k tomuto dílu dostala až později, kdy už jsem nebyla dítě. Zajímalo by mě totiž, jestli bych to brala jinak, než teď. Strašně bych se ke knížce chtěla vracet a zjišťovat jak se můj pohled na knihu změnil, protože podle toho bych i poznala, jak se změnil můj pohled na svět. Plánuju to dělat tak jako tak ale tu dětskou fázi jsem už minule. 
Malý princ je kniha, ze které si každý, v jakékoliv fázi svého života může něco vzít. Myslím že je to knížka, díky které tomu všemu lépe porozumíte. Kdykoli teď na knížku pomyslím, myslím na to, jestli to Princ zvládl. Jestli je mu dobře. A když mám dobrou náladu, koukám na hvězdy a věřím, že ano. A potom je všechno v naprostém pořádku. 
Těžko se to vysvětluje ale prosím, prosím přečtěte si to. Je to krátké, psané tak, aby to pochopili i děti a je to lehké na rozbor.  

O myších a lidech - John Steinbeck
Tak tady jsem už vůbec, ale vůbec netušila, co si pod tím mám sakra představit :D. Čekala jsem nějaký hlodavce a něco extra nechutnýho, což jsem ani náhodou nedostala. Děj mě zaujal, zrovna když jsme knihu brali ve škole a proto jsem bohužel byla zaspoilovaná. Ale na zážitku z knihy to vůbec neubralo.
Poslouchala jsem to jako audioknihu a strašně jsem si to užívala. Příběh je hlavně o obyčejných lidech a přátelství. Jasně, má to určitej podtext ale to co oslovilo mě, je rozhodně to přátelství. Jak takový dva lidi,jako jsou Lenny a George, fungují dohromady. Skvělé také bylo sledoval, jak celým dílem prostupuje naděje. Protože nic jiného v podstatě neměli. Jenom sny a naději a díky tomu přežívali a to je to, co se mi na knížce líbilo nejvíce. Konec mě tedy naprosto rozdrtil ale za ten příběh to stálo. Rozhodně doporučuju, není to těžké, má to zajímavý příběh a motiv je vám ze čtení absolutně jasný. 

Farma zvířat - George Orwell
Až do poslední chvíle jsem přemýšlela, jestli si tuhle knihu na seznam dát nebo ne. Zaujalo mě to a knížka se mi hodně, hodně moc líbila, ale nebudu zastírat, že je to těžký. V podstatě je to totiž satirická bajka, každé zvíře představuje určité člověka z dob komunismu. Je to skvělé, skvěle napsané a na čtení (nebo spíš poslouchání) lehké a díky tomu jsem vlastně tu dobu mnohem víc pochopila. Ale musíte si zapamatovat všechny ty jména a události a teď jsem vážně šťastná, že jsem si to nevytáhla, protože v tom stresu bych to asi zapomněla. Ale rozhodně, rozhodně doporučuju. K maturitě možná ne, nebo jenom jestli si jste v těhle věcech jistí, ale jinak rozhodně. 
PS: Knihu jsem poslouchala  a donutilo mě to uklidit koupelnu, abych měla co dělat, když jsem to doposlouchávala :D. Číst knížky nikdy nebylo produktivnější :D

Smrt krásných srnců - Ota Pavel
Ach, myslím, že tahle knížka je moje srdcová záležitost. Bylo to takové bittersweet. Je to dvanáct krásných povídek z Otova dětství a všechno se to krásné prolíná, od jeho dětství k jeho dospělosti. V podstatě to popisuje dobu za války, ale i po ní a za komunismu a v tom všem je zamotaný život jedné rodině. Ukazuje to, jak boje a nevraživost "důležitách" lidí ovlivňuje životy všech. Zamilovala jsem se. Já se smála, brečela, nadávala, všechno dohromady a když vám tohle kniha udělá víte, že je to dobrá kniha. Takže rozhodně, rozhodně doporučuju a není to těžké na rozbor, což je vždycky plus. Já jsem to teda poslouchala, a myslím, že to tomu dodalo to pravé. Myslím že kvůli tomu mě ta kniha ovlivnila tak, jak ovlivnila, takže vám doporučuju, ať to zkusíte jako audioknížku

Báječná léta pod psa - Michal Viewegh
Tohle rychle shrnu, protože je to v podstatě to samé, co jsem říkala o Smrt krásných srnců. Je to vlastně podobné, vypráví to život rodiny za doby komunismu, ale je to dané víc s nadsázkou a vtipem. Přesto se v tom neztrácí ta pravda a skutečnost. Takhle jsem se už dlouho u žádné knihy nenasmála a zase si myslím,že je to tím, že jsem to poslouchala jako audioknihu. I když ono když se hlavní postavy jmenují Kvído a Pako, musí to být vtipné :D. Ale taky jsem brečela a nadávala, zase to ze mě dostala všechny emoce najednou. 
Sice to může být lehce matoucí, protože je to psané různými formami a má to dvě časové linky ale za ten příběh to stojí. A zase, hodně mi pomohlo to, že jsem to poslouchala. Rozhodně to zkuste, podle mě je to skvělá knížka, kde začít :).







Komentáře

  1. Já maturovala z Petra a Lucie :D Úplně jsem si vzpomněla, jak jsem měla okno a pak to najednou šlo samo. Já jsem poctivě knížky četla, teda až na posledních 5, protože jsem to prostě nějak nestihla :D Chtěla jsem mít v četbě i Malostranské povídky, ale ty se mi tak blbě četly, že jsem to po pár stránkách vzdala :)

    OdpovědětVymazat
  2. o knihe Pycha a predsudok pocujem v poslednom case nejak privela a vela ludi ju dost chvali. takze zrejme na tom predsalen nieco bude a aj ja sa snad raz dostanem k jej precitaniu.
    Velky Gatsby je genialny film, ale musim povedat, ze kniha ma vobec nezaujala. je pravda, ze to mozno bolo tym, ze som ju citala v anglictine, ale na to, aka bola kratka, sa mi citala fakt pomaly a to po anglicky viem a neboli tam ani nejak zvlast tazke slova. ale mozno jej este dam jednu sancu, poziciam si ju z kniznice po slovensky, precitam si ju a uvidim.
    Maly Princ a O mysiach a ludoch su v pohode knihy. vela ludi ma na Maleho Princa velmi pekne spomienky z detstva, ale mna to akosi nechytilo vtedy a ani neskor v tinedzerskom veku. nie, ze by sa mi ta knizka nepacila, ale asi nie natolko, ako inym ludom.
    Zvieracia farma celkom dobre opisuje spolocnost, ale od Orwella mam jednoznacne radsej knihu 1984.

    OdpovědětVymazat
  3. Jeziso, asi te miluju.:D clanek totalne pro me. Pujdu tedka do tretaku a s povinnou cetbou sem nezacala. Neni to tak, ze bych necetla, knizky hltam asi jako cokoladu, ale me ta povinna cetba proste nebaví, jeste ke vsemu, kdyz vim ze to.proste musim precist, kazdopadne super tipy a diiky:)

    OdpovědětVymazat
  4. Nestraš! Učitelka nám poradila, že máme číst povinnou četbu o prázdninách. A co dělám já? V knihovně jsem si půjčila tři knížky, které jsem už přečetla, ups. Teď čtu nějakou zamilovanou romantiku a pak se vrhnu na knížku, kterou mi půjčila naše němčinářka. Život podle Garpa. Naštěstí ta knížka je v maturitní četbě. :D
    O pár knížkách, které jsi tu vyjmenovala něco málo vím, tak dobrý.
    Jinak ti audioknih asi taky zkusím.

    Andey
    lifeis-beautiful.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Hodně lidí povinnou četbu nechce číst a odsuzuje ji... už asi jen proto, že je to povinné, ale mě povinná četba nedělala problém. Líbilo se mi snad vše, co jsem četla :) Nestěžuji si.
    Z toho, co tu máš vypsané jsem četla: Romeo a Julie, Malý princ, Revizora, Velkého Gatsbyho, Farmu Zvířat, Smrt krásných srnců... to je vtipné i smutné zároveň... ta osobnost tatínka Oty.
    Petr a Lucie... romantika a smutné na konci.
    Bílá nemoc.. viděla jsem hru.
    No znám jako všechna díla, ale četla jsem z těchto jen ty, co jsem vypsala :)
    Teď mám rozečtenou učebnici autoškoly :D Kdo ví, co budu číst pak :D

    OdpovědětVymazat
  6. Vždycky když se někde takhle píše o maturitní četbě, tak já propadám depresím :D Dokončila jsem druhák s žádnou. A vím, že to prostě nedám přečíst je všechny na jednou, protože tady bude vždycky tolik knížek který budu chtít číst okolo a tak. Ach jaj.. v tomhle jsem asi marná.
    Ale rozhodla jsem se posunout. Mám už Malého prince (můj názor na něj bude v dalším měsíčním shrnutí) a Krysaře od Dyka. Také jsem zjistila že je tam i Pes Baskervillský od A.C.Doylea.. takže jsem teď na 3 :D Lepší než nic. Ale věřím že to ještě dám. Alespoň 5 bych jich chtěla dát do konce prázdnin :)

    OdpovědětVymazat
  7. Mně se z žádné brigády zatím neozvali, takže nevím, jestli něco seženu :), takže zatím jen čtu, občas hlídám děti a chodím se psem, stejnak mi ten čas letí rychle.
    Z vypsaných knížek jsem hodně z nich četla, třeba Báječná léta nebo Pýcha a předsudek jsou krásné knihy. Ale třeba Romeo a Julie mě moc nebavilo :D.

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za tipy. :) Mám v plánu si přečíst Velkého Geatsbyho, ještě více mě to teď přinutí po něm v knihovně sáhnout, místo zkouknout film. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Osm knížek máme společných. =D Jinak dost rozdíly ale mi jsme měli dost blbý seznam, řekla bych. =D Oproti jiným školám tedy.
    Ale líbila se mi kniha Báječná léta pod psa, četla se skvěle. Bílá nemoc také ale už se mi to nelíbilo tak dějově. Romea a Julii jsem nakonec nečetla ani, jak jsme to milionkrat rozebírali. =D
    Dudák a Lávra šel taky ale dějově nic moc pro mě =D.
    Já nemám prostě ráda takové klasiky ani povinnou četbu. Ale je pravda, že některé knihy nakonec nebyli tak špatné. =)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat