Summer reads

Psát doporučení na čtení pro léto druhý týden v srpnu? Popravdě,čekali jste ode mě něco jiného? :D Já vím, že to říkám pořád, ale vážně nic nestíhám. A možná je to pro to, že prostě nechci. Po osmi hodinách na brigádě se prostě natáhnu na postel a tam mě i o pět hodin později najdete, okay? :D Uvědomila jsem si, že takhle v budoucnu pracovat nemůžu. Jako nezabije mě to a vždycky musím počítat i s touhle možností ale nechci. Chci něco, kde se budu cítit vážně dobře. Dělat to,co mě baví. Musím v práci tu energii i dostávat, jestli chci potom ještě nějak normálně fungovat. Co vy a brigáda/práce? :)
Ale to jsme zase někde úplně jinde :D Tohle je seznam knížek/autorů, které na mě prostě křičí léto.Někdy proto, že se tyto knihy dobře čtou,nebo proto, že se v létě odehrávají. Jak už jsem říkala, ráda čtu v létě i fantasy a tohle jsou všechno v podstatě dívčí romány, takže kdyby jste chtěli i recommendation na fantasy tak řekněte, stejně mám v plánu psát jich víc :D.A rozhodně se podělte o svoje typy :)
Also, udělejte prosím radost jedné z nejlepších osůbek tady a koukněte se na její blog. Vážně, Klárka je jedna z Miloušů a automaticky zbožňuju všechno co napíše/vytvoří/vyfotí, ale myslím, že se vám její články budou líbit :) Právě se tam vrátila po delší pauze a hezké komentáře vždycky udělají radost, duh.
Už mizím, slibuju :D Mějte se krásně sweeties :*
PS: Fotky jsou moje (instagram v menu) a když na ně nebo názvy kliknete, hodí vás to na anotace :)
Fangirl - Rainbow Rowell
Jako první jsem od Fangirl četla Eleanor a Park a zamilovala jsem se. A Fangirl jsem četla až letos v květnu, myslím, a bylo to naprosto skvělé. Zamilovala jsem si všechny ty postavy, její psaní, to jakým způsobem popisovala vztahy a myšlenky. Často jsem v Cath (hlavní hrdince viděla sebe). Přesto kolik to má stránek je to rychlé čtení. A svým způsobem je to i jednoduché ale zároveň to má určitou hloubku, chápete? Asi moc ne, ale je to přesně ten typ young adult co miluju :). A sice se to odehrává podzim/zima, ale začíná to příchodem hlavní hrdinky na vysokou a myslím, že spousta z nás (stejně jako já) by se s tím mohla hodně sžít :). 

Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru - Benjamin Alire Saénz
Huh, já ani nevím, kde začít. Mám asi jenom čtyři/pět knížek, které jsou pro mě důležitější než ostatní. A tahle je jedna z nich. Ari a Dante prostě zatáhli za správné nitky mého srdce. A proč to číst zrovna teď? Tak za prvé, odehrává se to během dvou summers v Mexiku (myslím). Je to plné slunce, vody, lásky, hvězd, čerstvě posekané trávy, rodiny a přátelství a pouště a staré hudby. Vyšiluju,jenom na tu knihu myslím. Vážně, prosím, zkuste to. Rozhodně to není pro každého,ale musíte tomu dát šanci. 

Probuzení Simona Spiera/The Upside of Unrequided - Becky Albertalli
Tuhle autorku jsem si od května strašně oblíbila. Jako první jsem četla Simona a byla to první knížka po LETECH, co jsem přečetla za den. Je to rychlé, jednoduché, ale ne moc a tak zatraceně cute! Oblíbíte si nejenom všechny postavy ale i to město a školu jako celek a přijde vám, že jste tam s nimi. A Simonovi držíte palce až do posledního dechu. A taky je to docela napínavé, tak vás to nutí číst dál a dál.
A Upside jsem dočetla v neděli, a ještě to není přeložené ale angličtina tam je strašně easy, takže by to neměl být problém. Tady mi došlo,jak moc miluju Beckyino psaní. Příběh je hezký, odehrává se v létě, a zase, strašně rychle se to čte. Ale jde o to,kolik témat to pokrývá a jak sakra dobře to dělá. Je tam všechno. Dospívání, odcizování se, rodina, přátelství, sex,diversity co se týče barvy pleti, náboženství,lásky, body image ale hlavně sebeláska a správné chápaní sebe samého. Nechápu, jak to všechno zvládla tak bravurně nacpat do jedné knížky. A některé ty myšlenky byli, jako by mi vstoupila do hlavy a ukradla mi je. Rozhodně doporučuju, moc. 
Plus obě knížky jsou velmi lehce (přes postavy) propojený,což miluju :3  

Tahle knížka už má všechen ten hype dávno za sebou. Vlastně o ní už nikdo moc nemluví, ani já ne. Ale když jsem jí četla, strašně se mi líbila. Zase, jde o young adult contemporary ale má to určitej twist. V podstatě si hlavní hrdinka prožila strašné věci a knížka je o tom, jak se snaží s těmito vzpomínkami nějak normálně fungovat a najít znova sama sebe. Ani nevím, co je na tom tak letního, ale když jsem přemýšlela nad tímto článkem, byla to jedna z prvních knížek co se mi vynořili na mysl.  

Všechno, úplně všechno - Nicola Yoon
Knihu jsme četla v červnu, během jednoho víkendu, takže to rozhodně je rychlé. Navíc to má krátké kapitoly a obrázky,což automaticky dělá příběh mnohem živější. Chtěla jsem si jí přečíst už dávno a jsem ráda, že jsme tak udělala až teď. Jsem z knihy pořád dost zmatená, ale rozhodně je to lehčí čtení a hezký příběh. Hlavní hrdinka prožívá spoustu dobrodružství,všechno prožívá poprvé (doslova, doteď nemohla opustit svůj dům) a dokonce je tam i cesta na Hawaii. Četla jsem jí na zahradě v křesle a strašně jsem se u toho bavila. 

Typický letní čtení, aspoň pro mě. Je to rychlé (i přes to, že to má tolik stránek), pořád se v ní něco děje a vy prostě čekáte celou knížku, až se konečně stane to, co víte už od začátku, že se stane. Je tam láska a dobrodružství ale zároveň je to hodně zaměřené na problémy hrdinek a na to, jak se s nimi vypořádávají. Obě knížky se mi líbili, dech mi to nevyrazilo, ale čtení jsem si užívala :) A zase je to propojené postavami, yeah! :3 

Odvrácená tvář lásky - Colleen Hoover
Colleen je pro mě autor, u kterého vím, že budu s knížkou spokojená. Prostě vím, že se mi to vždycky bude líbit. A všechny (co jsem zatím četla), jsou taková letní čtení. Jsou lehké, ale skvěle napsané a zase jsou to obyčejné romantické příběhy s něčím víc. Zrovna tuhle vypisuju asi kvůli obálce, ups :D (miluju tu obálku :3)
John Green
Tak jo, vím, že na Greena jsou dost rozporuplné názory. Ale já ho miluju. Jsou to prostě typy knížek,co mám ráda a v jeho psaní je něco, co mě k němu prostě láká. A každá jeho kniha je podle mě letní :D. Tak za prvé,vždycky je tam láska a vždycky je tam nějaké dobrodružství. Já mám od něj asi nejradši Papírová města. Ale doporučuju jakoukoli jeho knihu (až na Sněží sněží, obviously a Hvězdy, pokud si ovšem nechcete nechat zlomit srdce :D)

Morgan Matson
Popravdě jsem ani nevěděla, jestli jí sem přidat nebo ne. Zkoušela jsem totiž dvě její knížky, ale nikdy jsem se nedostala daleko. Její knížky prostě nejsou pro mě. Ale když čtu synopse,přímo na mě řvou LÉTO. Takže rozhodně vyzkoušejte, ať už Amy a Roger na cestě nebo Léto na druhý pokus. 


Komentáře

  1. Fangirl jsem četla několikrát a moc se mi líbila. Od Hooverové jsem četla jen Bez naděje, která je naprosto úžasná knížka. Chtěla bych si od ní přečíst ti její nejnovější. Greena jsem si neoblíbila. Probuzení Simona Spiera mě už několikrát zaujalo, jenže mám teď několik knížek a čtení. Hlavně musím dočíst knížku, kterou mi učitelka půjčila přes prázdniny.

    Andey
    lifeis-beautiful.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Fangirl, Aristoteles a Dante a knihy od Johna Greena som citala. inak by som si velmi chcela precitat Prebudenie Simona Spiera, ale zatial sa nikto neunuval prelozit tuto knihu do slovenciny, takze zatial o nej mozem iba tak snivat, pretoze v kniznici ju nemaju. ta druha kniha od Becky ma tiez dost zaujala, takze tu si urcite napisem do zoznamu knih, ktore by som si v buducnosti rada precitala. a aj knizku od Colleen Hoover :)

    OdpovědětVymazat
  3. První dvě knihy bych si chtěla přečíst už dlouho, ale samozřejmě se k tomu furt nemůžu dostat - výmluvy výmluvy :D
    Moře klidu jsem četla před pár lety a byla to úžasná kniha :)
    Překroč svůj stín a Jen si troufni se mi taky moc líbilo! Doufám, že někdy vydají další díly. A nebo si budu procvičovat čtení v angličtině :D
    Johna Greena mám i nemám ráda. Popravdě, myslím, že jsou i lepší autoři (ale vždy se najde někdo lepší, že?), některé knížky se mi od něj líbily, ale třeba Kateřiny moc ne.

    OdpovědětVymazat
  4. Morgan Matson, Colleen Hooverová, nebo John Green - lásky :) Super tipy!

    https://thewaybya.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Probuzení Simona Spiera mám koupenou a chystám se na ni a tvoje recenze mě navnadila, tak uvidíme:)
    A Moře klidu jsem četla skoro pod nátlakem své jedné kamarádky, protože tohle byla její nejoblíbenější knížka. Ale jako jo, taky se mi to líbilo:)

    OdpovědětVymazat
  6. Já si popravdě jako letní čtení představuju úplně něco jiného :D Na romantiku prostě nejsem, takže deální je pro mě nějaká kratší vraždička, například Agatha Christie :)

    OdpovědětVymazat
  7. Fangirl a všechno, úplně všechno si chci hrozně moc přečíst :D. A musím říct, že Johna Greena taky miluju a nejraději mám od něj Hledání Aljašky ta je pro mě úplně top od něj :).

    OdpovědětVymazat
  8. John Green nie je môj obľúbený, ale okrem jeho kníh sa mi tvoje tipy zapáčili, pekný článok :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat

Okomentovat